Showdownspeler in aktie bij showdowntafel Showdowntafel met benodigheden, bat, bal en bril

WAT IS SHOWDOWN?

Showdown is een flitsende sport die ontwikkeld is voor mensen met een visuele beperking. Het spel wordt gespeeld op een grote tafel met opstaande randen en in het midden boven het speelveld een plank. Aan de korte zijde van de tafel is een doelgat. Het is de bedoeling om een balletje met kogeltjes erin bij de tegenstander in het doel te krijgen. Beide spelers dragen een geblindeerde skibril en handbescherming. De bril wordt gedragen ter bescherming van de ogen maar ook om er voor te zorgen dat iedereen gelijk is qua zicht tijdens het spel.

Het spel wordt puur op het gehoor gespeeld. De speler speelt met een houten bat. Hiermee verdedigd hij/ zij zijn doelgebied en kan hij/ zij de bal naar de overkant van de tafel slaan. Er staat dan altijd een scheidsrechter aan de zijkant van de tafel die het spel beoordeelt op fouten en telt de doelpunten.
Bij Showdown is het erg belangrijk dat je gehoor toch wel redelijk goed is. Verder kan iedereen het spelen. Op de speelavond speelt iedereen tegen elkaar. Jong tegen oud en mannen tegen de vrouwen.

Er is de mogenlijkheid om alleen clublid te zijn en dan gezellig alleen aan de clubaktiviteiten deel te nemen. Daarnaast kun je ook deelnemen aan toernooien in zowel binnen- als buitenland. Jaarlijks is er de Nationale competitie die gevolgd wordt door de Nederlandse kampioenschappen.

Wil je meer weten over de sport Showdown? Lees dan de spelregels (in pdf-formaat).